Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rádi spoříte? Tak pozor na opakování historie.

Můžeme si být jistí, že nedojde k měnové reformě, při které ztratí celoživotní úspory svou hodnotu? Můžeme si být jisti, že historie se nebude opakovat? Obzvlášt v čase předlužených států tvrdím, že si jisti být nemůžeme ani trochu.

V roce 1953 proběhla na našem území nepříjemná měnová reforma. Tato měnová reforma způsobila, že veškeré tehdejší úspory, vklady i hotovost ve "staré měně" se vyměnily v určitém poměru za měnu "novou". Čtyři dny po reformě bylo vyměněno 49 mld. starých korun za 1,4 mld. nových korun. To tedy znamená, že peníze byly vyměněny v průměrném poměru 35:1. V "nejvýhodnějším" poměru 5:1 bylo možno vyměnit částku do 300 Kčs v hotovosti a do 5 000 Kčs v případě bankovních vkladů. Čím více člověk měl ve vkladech, tím horší měl konverzní poměr. Zajímavé tedy je, že každý, kdo na to v té době měl, začínal po reformě maximálně s 60 Kčs v kapse a nějakými drobnými na vkladových účtech. 

Zatímco veškeré úspory byly směněny v průměrém poměru 35:1, zboží bylo překonvertováno na nové "nižší" ceny pouze v průměrném poměru něco okolo 7:1. Cena zboží tedy nominálně poklesla 7 krát (co stálo dříve 100 Kčs, stálo po reformě 14,30 Kčs), zatímco úspory lidí poklesly průměrně 35 krát (kdo měl dříve 10 000 Kčs, měl po reformě na účtě v průměru 285,7 Kčs). Asi vám nemusím vysvětlovat, že jde o naprosto dokonalou loupež. Tato loupež byla umocněna prohlášením den před uskutečněním měnové reformy z úst prezidenta Zápotockého, který veřejnost ujistil, že k měnové reformě nedojde. Mezi lidi totiž tato informace nedopatřením začala prosakovat. 

Toto je pouhá historie. Kdo však nezná historii, je odsouzen k tomu si ji prožít znovu. Svět načal 21. století a ve své druhé dekádě zjišťuje, že je až příliš zadlužený. Zjišťuje, že sociální jistoty jsou až příliš nákladnou záležitostí a že stát se také nedá vykrádat do nekonečna. Jednoduše, že jednotlivé zadlužené státy stojí nad dluhovou propastí. Zvyšováním daní již stát neumí přivést do rozpočtu další peníze. A na výdajové stránce mu neustále rostou náklady za vypůjčené peníze, které utratil v minulosti a které si ještě ve větší frekvenci půjčuje dál. A jaký bude další průběh? 

To, co nastíním, si v žádném případě nepřeji, aby skutečně nastalo. Nicméně to, jak se daná situace řeší, k těmto závěrům a dalšímu průběhu přirozeně směřuje. Centrální banky po celém světě tisknou neuvěřitelné množství nových peněz a nazývají tuto činnost pro neekonomicky vzdělané obyvatelstvo těžkým názvem "monetární expanze" nebo se naopak pokoušejí vystačit s pojmenováním "stimulace ekonomiky". Politické elity cítí potřebu, že je nutno něco dělat, protože obyvatelstvo se jim bouří. Ale stimulace ekonomiky zaprvé nepřináší onu stimulaci a zhoršují budoucí důsledky situace. 

Obávám se, že ceny zboží časem díky těmto stimulacícm raketově vyskočí, dluhy se dostanou naprosto mimo kontrolu (tam už jsou dnes). A prostředkem, který se bude jevit jako zázračně jednoduchý, bude opět měnová reforma. Stát svůj dluh kouzelným proutkem "smaže" a s ním i úspory obyvatel, kteří se domnívali, že jejich úspory jsou v naprostém bezpečí. Kdo tedy zaplatí v konečném důsledku dluh? Samozřejmě věřejnost.

Své investice tedy zkuste zaměřit i na reálná aktiva (drahé kovy, nemovitosti, umění, podíly apod.), která vám zajistí potřebné bezpečí i v dobách tržních extrémů. Úspory alokovány výhradně ve finančních produktech mohou být velmi rizikovým počinem, jak nakládat s osobními financemi. Veškeré vklady v těchto produktech jsou totiž stále a jen penězi. Nejen finanční zasvěcenci (například George Soros) ale i samotné centrální banky si jsou možných rizik dobře vědomy a proto alokují část svých zdrojů do jednoho z typů reálných aktiv - drahých kovů.

Zejména pak buďte s úsporami na pozoru v době, když si někdo z mocných žádá vaši pozornost podobným prohlášením, jako pronesl v rozhlasovém vystoupení dne 29. května 1953 Antonín Zápotocký: "Naše měna je pevná a měnová reforma nebude. Všechno jsou fámy, které šíří třídní nepřátelé." 

Bohužel nacházím až příliš mnoho paralel s historií, abych zůstal zcela bez obav a otázek. 

Dále také můžete číst: 
Dokonalá bouře. Nadsázka nebo realita?

Autor: Roman Šebl | středa 28.11.2012 8:34 | karma článku: 44,01 | přečteno: 11287x
  • Další články autora

Roman Šebl

V Kanadě zkrachoval největší nebankovní poskytovatel hypoték. Nemovitosti jsou předražené.

Píše se duben 2017 a celosvětová cenová bublina u nemovitostí prokázala svou přítomnost. Zpráva, která zaujala mou pozornost se týká krachu společnosti poskytující hypotéky v Kanadě, kde bublina je vůbec jednou z největších.

28.4.2017 v 17:00 | Karma: 23,93 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Deziluze pokračuje. Pozor - přesně takhle se chová cenová bublina.

Volba amerického prezidenta přinesla médiím překvapení. Akciové trhy se nejprve propadly, aby obratem vzrostly. Pokračuje deziluze, že je vše v pořádku a ceny akcií, nemovitostí a komodit odpovídají stavu ekonomik. A na to pozor!

16.11.2016 v 8:31 | Karma: 21,10 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Záporné úrokové sazby už i na vkladech v bankách

Historická ekonomická abnormalita v podobě záporných úrokových sazeb se už přenesla i přímo na vklady klientů bank. Za své vklady poskytnuté bance začali v Německu lidé platit sazbu 0,4 % p.a.!

19.8.2016 v 8:36 | Karma: 26,75 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Ceny bytů v ČR: Trh se začíná přehřívat. Nákup již vyžaduje obezřetnost!

ČNB zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. Banky nebudou smět poskytovat hypotéky na 100 % hodnoty nemovitosti. Ve své zprávě o finanční stabilitě toho ČNB říká ještě více: Trh se začíná přehřívat.

17.6.2016 v 7:31 | Karma: 20,63 | Přečteno: 3291x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Penzijní připojištění zůstává špatným produktem. Nenaleťte na vyšší daňové odpočty!

Poslanci odhlasovali zvýšení maximálního daňového odpočtu z penzijního připojištění z původního maxima 12 tis.Kč/rok na 24 tis.Kč/rok. Zvýšená státní úleva bohužel vydojí nenávratně další staticíce od těch, co této podpoře naletí.

19.11.2015 v 8:30 | Karma: 27,18 | Přečteno: 2358x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2200x
"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky