Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlatá horečka v útlumu? Investiční pointa nikoliv.

"Cena zlata a stříbra spadla během jednoho dne nejvíce za 30 let." "Zlatá éra drahých kovů je definitivně u konce." To jsou titulky zpráv, které zcela ignorují ekonomickou realitu a investiční pointu, proč drahé kovy v tomto desetiletí vyhledávat. S tímto současným výrazným poklesem ceny dochází k třídění budoucích vítězů a poražených. K třídění investorů, kterým neuniká pointa jejich investice, a těch, kteří opustí vlak před jeho hlavním rozjetím.

Současný pokles cen drahých kovů (zlata a stříbra) svým zajímavým pohybem vyvolal vlnu vyplašených komentářů - od těch, které začínají, že investice do drahých kovů není vůbec bezpečná, až po ty, které se snaží říci, že zlatá éra drahých kovů je definitivně u konce. Pokud se však oprostíme od mediálního šumu a faktu, že o investici do drahých kovů opět poučovaly i novinky.cz, zjistíme, že v současné chvíli se láme chleba. 

Berte mne prosím lehce s určitou nadsázkou, ale pointa je skutečně ve svém jádru taková, jak ji uvedu. Jakmile vidíte na novinkách.cz jako hlavní komentář titulek o ceně zlata, jak významně padá nebo roste, a ne tedy o nějaké katastrofě či nějakém skandálu, pak se s určitostí blíží doba, kdy je vhodné prodávat nebo naopak nakupovat drahé kovy. V srpnu roku 2011 média masírovala společnost zprávami o nových rekordech v ceně zlata a analytici dále předpovídali růst. Pozadu nezůstaly ani novinky.cz. Začátkem září téhož roku (tedy pouze necelý měsíc od "masáže o růstu" z masmédií) cena zavrcholila a k dnešní ceně 1388 USD/oz ztratila 27 %. Jakmile se tedy začnou objevovat zprávy o růstu nebo propadu v médiích typu novinky.cz máme před sebou obecně dobrou příležitost a to buď k nákupu nebo prodeji v závislosti na tom, zda článek informuje o růstu ceny (dobré pro prodej) nebo o propadu (dobré pro nákup). 

A podobné je to s komentáři investičních analytiků. Ti samí analytici investičních bank v USA, kteří se před rokem a půl předháněli v prognózách, kam až ceny drahých kovů vyletí - zda zlato půjde do roka a do dne na 2.500 USD/oz nebo na 2.700 USD/oz, se dnes předhánějí v prognózách, kam až cena drahých kovů poklesne. A úplně ti samí analytici pracují v investičních společnostech, které na trhu zlato a další drahé kovy vyprodávali a tím snížily cenu na trhu. Poté teprve začali propad komentovat.

Co oboje, že zlato opět plní titulky článků a že komentáře analytiků o dalším propadu ceny rostou jako houby po dešti, znamená pro kvalifikovaného investora nebo prostě pro rozumně smýšlejícího člověka? Že dnes máme k dispozici opět skvělou příležitost

V roce 2011 rostly ceny drahých kovů ke svým maximům kvůli rostoucím obavám z vývoje v předlužené Evropě a kvůli špatnému výhledu pro USA. Drahé kovy totiž poskytují největší bezpečí v období nestability finančního systému.

Nyní, když je cena zlata v dolarovém vyjádření o 27 % níže a cena stříbra dokonce o 53 % níže oproti vrcholům, se někteří "znalci" snaží veřejnosti namluvit, že zlatá éra drahých kovů skončila. Éra drahých kovů však nemohla v žádném případě skončit (a následující roky toto mé tvrzení potvrdí), když pointa proč investovat do drahých kovů je dnes naopak ještě silnější. Ať si investiční společnosti a centrální banky manipulují s cenou drahých kovů na burze, jak jen chtějí, pointu nezničí. 

Evropa se dnes nachází ještě blíže ke svému bankrotu. USA je dnes ještě blíže ke svému kolapsu a k tomu všemu výrazně zpomaluje Čína, kde časem praskne další bublina

Je tedy na každém, aby při čtení těchto komentářů a titulků měl otevřené oči. Ti, kdo dnes prodávají drahé kovy, které před rokem nakoupili za mnohem vyšší cenu, nechápou smysl, proč drahý kov vlastně vlastnili. Naopak ti, kteří vnímají onu smysluplnost investice do drahých kovů, pokles cen vítají (někteří,dá se říct přímo, jásají) a aktuálně dokupují do svého portfolia.

A přesně tento rozdílný náhled spočívající v pochopení ekonomické reality dnes přirozeně rozděluje investory na budoucí vítěze (ti kdo dnes nakupují) a budoucí poražené (ti kdo dnes prodávají). A je taky klidně možné, že toto testování budoucích vítězů a poražených proběhne ještě silněji na cenách o další procenta níže, než jsou dnes. 

Pointa, proč investovat do drahých kovů, zůstává a sílí. A když přitom zároveň klesá cena? Pak pro vítěze jedině dobře.

Autor je ekonom a konzultant osobních investic 

 

Autor: Roman Šebl | pátek 19.4.2013 8:25 | karma článku: 17,62 | přečteno: 988x
  • Další články autora

Roman Šebl

V Kanadě zkrachoval největší nebankovní poskytovatel hypoték. Nemovitosti jsou předražené.

Píše se duben 2017 a celosvětová cenová bublina u nemovitostí prokázala svou přítomnost. Zpráva, která zaujala mou pozornost se týká krachu společnosti poskytující hypotéky v Kanadě, kde bublina je vůbec jednou z největších.

28.4.2017 v 17:00 | Karma: 23,93 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Deziluze pokračuje. Pozor - přesně takhle se chová cenová bublina.

Volba amerického prezidenta přinesla médiím překvapení. Akciové trhy se nejprve propadly, aby obratem vzrostly. Pokračuje deziluze, že je vše v pořádku a ceny akcií, nemovitostí a komodit odpovídají stavu ekonomik. A na to pozor!

16.11.2016 v 8:31 | Karma: 21,10 | Přečteno: 1089x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Záporné úrokové sazby už i na vkladech v bankách

Historická ekonomická abnormalita v podobě záporných úrokových sazeb se už přenesla i přímo na vklady klientů bank. Za své vklady poskytnuté bance začali v Německu lidé platit sazbu 0,4 % p.a.!

19.8.2016 v 8:36 | Karma: 26,75 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Ceny bytů v ČR: Trh se začíná přehřívat. Nákup již vyžaduje obezřetnost!

ČNB zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. Banky nebudou smět poskytovat hypotéky na 100 % hodnoty nemovitosti. Ve své zprávě o finanční stabilitě toho ČNB říká ještě více: Trh se začíná přehřívat.

17.6.2016 v 7:31 | Karma: 20,63 | Přečteno: 3291x | Diskuse| Ekonomika

Roman Šebl

Penzijní připojištění zůstává špatným produktem. Nenaleťte na vyšší daňové odpočty!

Poslanci odhlasovali zvýšení maximálního daňového odpočtu z penzijního připojištění z původního maxima 12 tis.Kč/rok na 24 tis.Kč/rok. Zvýšená státní úleva bohužel vydojí nenávratně další staticíce od těch, co této podpoře naletí.

19.11.2015 v 8:30 | Karma: 27,18 | Přečteno: 2358x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2200x
"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky