Roman Šebl

ČNB jen následuje trend centrálních bankéřů

20. 11. 2013 8:28:22
Česká národní banka sklízí za svůj atak na oslabení koruny řádnou dávku reakcí. Oslabení koruny k hranici 27 CZK za EUR má více podpořit ekonomiku, jelikož ta je především exportně orientována. Slabší koruna dělá české zboží v zahraničí atraktivnějším, protože díky intervenci je nyní o 5 % levnější než před 14 dny. Export je tedy podpořen ale jaké jsou další efekty? V pozadí mi stojí trend centrálních bankéřů "dělat vše pro zvýšení inflace".

lidovky.cz

Americká centrální banka (FED) tiskne nové dolary jako pominutá a se svou monetární expanzí hodlá dále pokračovat, dokud se prý v USA výrazně nezlepší situace na trhu práce. Evropská centrální banka (ECB) nečekaně snížila úrokovou sazbu, aby podpořila růst ekonomik. Obojí je v oficiálním vyjádření docela líbivé. Člověk by si řekl "je dobře, že s tím centrální banky něco dělají".

Jenže ouha, problém je v tom, že ač dělají "pro podporu" co mohou, onen růst ekonomik od roku 2008 nepřichází a nepřichází. Naopak - ekonomiky ani nominálně téměř nerostou a začíná zpomalovat i inflace a to centrální bankéře dostává do varu úplně. Proč?

Státy jsou extrémně předlužené a inflace slouží dlužníkům jako ideální nástroj pro splácení dluhů. Inflace pomáhá dlužníkům splácet dluhy věřitelům více a více znehodnocenými penězi. Dluhy států jsou neudržitelné a prostředkem k jejich splacení je inflace (jinými slovy dluhy poplatí občané tím, že budou znehodnoceny jejich úspory a reálně zchudnou). Toto je dle mého názoru jasně nastolený trend centrálních bank - umořit dluhy států pomocí inflace. Pozadu tedy nezůstala ani ČNB.

ČNB již nemá žádný prostor pro snižování úrokové sazby. Sazby jsou téměř na nule. Jediné co ji v arzenálu zbylo je právě zásah proti koruně (pokud bychom měli euro - ani to by nebylo možné). Oficiální vyjádření zní - jde zejména o podporu exportu a tedy "prorůstové" opatření. Neoficiální vyjádření by ale mohlo znít - už nás velmi činí nervózními to, že inflace stále zpomaluje. Takže, když onoho dne dopoledne ECB snížila svou úrokovou sazbu a dala tak prostor pro posílení koruny (tedy snížení cen dováženého zboží a zrovna před Vánoci) už nezůstalo na straně ČNB jen u strašení intervencí a došlo k oslabení koruny o 5 %. To bude mít současně s podporou exportu za následek vyšší ceny zboží - tedy onu nyní tolik milovanou inflaci.

Postupem času se může ukázat (je to můj názor), že intervence ČNB, snížené úrokové sazby ECB a monetární expanze na straně FED nepomohou k nominálnímu růstu HDP, nevyřeší nezaměstnanost a co víc, svět bude stále více spět k poklesu cen v ekonomice - tedy deflaci. To by znamenalo, že státy (pozn. i firmy i fyzické osoby) jako dlužníci by svým věřitelům, měli splácet své dluhy hodnotnějšími penězi.

Tato hrozba deflace bude pro centrální bankéře tak silným strašákem, že ve své monetární expanzi doslova zešílí a na pořadu dne po jejich radikálních zásazích bude otázka hyperinflace... a ta je pro státy jako pro dlužníky dobrá - bohužel pro jejich spořivé obyvatele už nikoliv. Úspory obyvatel budou znehodnoceny.

Takže se nyní příliš nedivme, když ČNB oslabuje korunu. Ona jiné nástroje pro to, aby držela partu, nemá.

Přídavek pro náročné: Odkaz na článek Liberálního institutu: "Je deflace tak špatná"?

Autor: Roman Šebl | karma: 19.51 | přečteno: 913 ×
Poslední články autora