Proč by nás mělo zajímat pravděpodobné svržení US dolaru z výsluní?

S vysokou pravděpodobností stojíme před zrodem nového měnového systému, před ustanovením nové rezervní měny. Masmédia ale o těchto důležitých souvislostech i pro naše životy mlčí.   

Už je to vlastně pěkných pár let, co jsem si naplno uvědomil, že z klasických médií jako jsou televize a noviny se nedozvím zhola nic skutečně důležitého, o čem by bylo třeba přemýšlet v souvislosti s osobním majetkem a penězi. Poslední měsíce se objevuje čím dál více zpráv, které by nakonec mohli znamenat ten vůbec největší zásah do systému fungování peněz:

Ustanovení nového měnového systému, ve kterém americký dolar už nebude hrát roli hlavní rezervní měny světa. 

Důležitou otázkou je, co by pro nás svržení dolaru a tím nastolení nového měnového systému vlastně přibližně znamenalo. Tím si odpovíme na to, o jak závažnou věc vlastně jde. Kdyby se snad někdo domníval že USA je daleko a tím se nás to netýká, žije ve velkém omylu.

Tím, že je dnes US dolar ustanoven jako hlavní rezervní měna, jsou všechny státy světa nuceny realizovat obrovský objem obchodů každý den v roce v této měně. Exkluzivní pozice amerického dolaru jako měny ve které dochází k obchodování s ropou, zemním plynem a dalšími komoditam,i Spojeným státům přináší silnou výhodu spočívající ve velké poptávce po amerických dolarech. Tato vynucená vysoká poptávka po dolarech udržuje USA ve slušné "ekonomické pohodě".  Celý svět drží americké dolary a tak udržuje tuto měnu stále relativně silnou, i když sama centrální banka USA dělá pro znehodnocení dolaru první poslední

Pokud by skutečně došlo k tomu, že by americký dolar byl sesazen z výsluní mezi ostaními měnami světa a byl by nahrazen jinou světovou měnou, došlo by k dramatickému poklesu poptávky po americkém dolaru - rovnající se skoku ze skály. Znamenalo by to okamžité znehodnocení amerického dolaru a američtí spotřebitelé by tak za zboží, které dovážejí ze zahraničí (a USA je největší importér světa!) platili více, což by zřejmě vyústilo ve velké sociální nepokoje, řada podniků by zkrachovala a došlo k vlně propouštění. Tím by se také celkově snížila poptávka po zboží a nákaza ekonomického poklesu by se šířila dál z podniku na podnik po celém světě.  

Stále ještě největší ekonomika světa bude vlastně jen tak dlouho živa, dokud bude její měna hlavní rezervní měnou. Ostatně lepší potvrzení tohoto faktu než je vyjádření bývalého šéfa Federálního rezervního systému USA Greenspana, mít nemůžeme: „USA dokážou zaplatit jakýkoliv dluh, který mají, protože si vždycky mohou natisknout dost peněz. Takže pravděpodobnost bankrotu se rovná nule“.

Se svržením dolaru se ale naopak pravděpodobnost bankrotu blíží 100 %. A není třeba vůbec žádného velkého přemýšlení nad tím, že pád největší ekonomiky světa by se velmi negativně projevil i do našich životů. Proto případné svržení amerického dolaru (můžete také googlit termín "dedolarizace") je věc, která musí být v centru našeho zájmu a musíme se ptát na to, jak moc už je pravděpodobná a co může znamenat.

Buďte tedy velmi obezřetní. O čem média nemluví ve zprávách neznamená, že se neděje nebo že se nestane... 

Autor: Roman Šebl | středa 21.5.2014 8:36 | karma článku: 24,80 | přečteno: 1374x
  • Další články autora

Roman Šebl

Investor politikem...

11.10.2013 v 8:24 | Karma: 15,09
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2200x
"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky