Do nebe volající pitomost - výpočet a sledování HDP

Politické garnitury jakoby neměly nic jiného ve slovníku než "růst HDP". Jakoby snad růst HDP zajišťoval lepší život lidem, jako bychom se snad pouze ze sledování HDP měli dozvědět, zda se máme daný rok dobře či špatně. Alespoň tak na mne už řadu let ono věnování velké pozornosti sledování HDP působí. Nyní přichází Velká Británie s průlomovou novinkou, která už snad definitivně utvrdí i další v tom, že HDP nemá cenu sledovat. 

Statistici ve Velké Británii zařadí do výpočtu HDP prostituci a prodej drog. Máme červen, takže skutečně nejde o laciný aprílový vtípek nýbrž o tvrdou realitu. HDP by díky této praktice výpočtu mělo poskočit o nějakých 5 %. Přirozeně s takto uměle navýšeným HDP poklesne i hodně sledovaný poměr státního dluhu vůči HDP a to vládě jde možná především. Jde o nevkusné falšování výpočtu základních ekonomických údajů ale je to jednodušší než škrtat výdaje. A Velká Británie v této své účelné praktice nemá být jediná. Chtějí ji následovat další země: Švédsko, Norsko, Rakousko. 

Pokud by tedy růst HDP měl být oním ukazatelem, že se z roku na rok máme dobře, pak vlastně pro lidi dané země bude za několik dní pouze a jen dobře, když se meziročně prodá na ulicích více drog a bílého masa. Koneckonců započítá se to do HDP. Politici sledování HDP prostě milují. Celkově predikovaný objem vyprodukovaného zboží a služeb za příslušný rok jim dává přibližnou orientaci v tom, kolik se vybere do státní kasy, a tedy kolik bude možné utratit (kéž by přitom platila ona úměra jasná pro každý subjekt - že "nemohu projíst víc než vydělám").  

Takže bych nechal politiky a statistiky ať si dál lámou hlavu s růstem a poklesem HDP a my občané začneme posuzovat, zda se nám meziročně žije lépe nebo hůře dle zcela jiných faktorů, které rozhodně statistika zaznamenat neumí. Příjemné totiž je, že řadu faktorů, které toto naše hodnocení ovlivňují můžeme ovlivnit, aniž by nás to stálo příliš úsilí nebo snad peněz. 

Říkám to jako ekonom celkem nerad, ale zveřejňovaným ekonomickým statistikám se už rozhodně nedá věřit. Výpočet inflace se mění jak se statistikům zrovna hodí, do HDP začnou patřit i tržby z fetu atd. To, co se ale skutečně bude vždy počítat, je jedině to, co po nás na světě zbude a jak na nás budou ostatní vzpomínat.

 

Takže dělejme vše proto, abychom si i při propadu HDP (kdy se tedy třeba zrovna prodalo méně drog) mohli říct, že uplynulý rok byl opravdu dobrý.  

 

Do diskuze pod článkem třeba napište co absurdního by podle vás ještě výpočet HDP mohl obsahovat - abychom dali návod těm, kteří tato čísla potřebují velmi trapným způsobem falšovat

Autor: Roman Šebl | středa 4.6.2014 8:35 | karma článku: 20,49 | přečteno: 956x