Air bank - geniální provedení potřebného startu každé nové banky

12. 08. 2014 8:35:10
Ne každá nová banka se tak bravůrně a v tak krátkém čase propracuje k ziskovosti, jak k tomu došlo v případě Kellnerovi Air bank. Dnes populární banka především z velmi zdařilých TV reklam, to v počátku neměla úplně lehké, ale nakonec svůj bankovní sen trvale vydělávat na úrokovém diferenciálu (na úvěrech získáváte podstatně vyšší úrok než odevzdáváte na vkladech), proměnila v realitu a ještě o poznání dříve než sama plánovala.

Air bank ohlásila čistý zisk 77 milionů za první polovinu roku 2014 a má slušně nakročeno k dosažení prvního čistého zisku i za celý rok 2014. Tím svůj poměrně optimistický plán "být ziskový už v roce 2015" (považme, že bankovní licenci od ČNB získala Air bank teprve v r.2011) předstihne o celý jeden rok.

Podnikání banky je vlastně ve zjednodušeném provedení vcelku prosté. Nejdříve je třeba vytvořit početnou základnu klientů, kteří do banky napustí likviditu v podobě svých vkladů. K tomuto účelu obvykle poslouží krok č.1 - zajímavé úrokové sazby u spořicích účtů. Tato fáze je provázena nabídkou nejslibnějších úroků na celém trhu na spořicích účtech právě u nové banky, aby tak zaujala co nejvíce "počítajících" klientů. Toto ostatně známe z řady dalších příběhů vstupu na trh - Zuno, Sberbank, Equa bank, mBank apod. Tato fáze je pro banku však značně ztrátovou záležitostí. Vydané úroky klientům jsou nákladem banky nikoliv jejím výnosem. Proto je třeba se co nejdříve dostat ke kroku č.2 - zajímavé úrokové sazby/podmínky u úvěrů. Banka už má co půjčovat (vklady spořících klientů už leží na účtech) a vzhledem k multiplikaci peněz uvnitř komerčních bank, mi věřte, že už jde věru o slušný balík, který lze dál rozpůjčovat. Banka proto přemýšlí o podmínkách úvěrů, o hledání mezer na úvěrovém trhu a o přímém konkurenčním boji v daných segmentech. Postupně také banka začíná snižovat svou nákladovost a nabízí proto stále nižší úroky na vkladech. Air bank se nyní při snižování svých nákladů snaží dostát svému závazku "TOP 3 garance", který klientům dala, což je poměrně sympatické. Snad v tomto úsilí vydrží..

Na scénu přichází božská Yindy..
"Bankovní ekonomická klasika" nebo můžeme říci i základní bankovní obchodní strategie - půjč si od klientů za levno (úrok 1,1% na vkladech) a sám půjčuj za draho (úrok 10 % na úvěrech) (to je zjednodušené vysvětlení příjmů plynoucích z úrokového diferenciálu) nabírá na síle v momentě, kdy nejrychleji rostoucím segmentem v ekonomice dané banky je objem poskytnutých úvěrů. Obvykle se začíná se spotřebitelskými úvěry a následně se některé banky vydávají i do sféry hypotečních úvěrů. A přesně v této fázi je nyní už i Air bank, kdy se objem poskytnutých půjček zvýšil meziročně o 52 %. Buduje tak "spolehlivé příjmy" v podobě splátek úroků z úvěru i pro další období. Výnosy konečně převyšují náklady.

Nezbývá než této bance složit poklonu před tím, co dokázala a jak se na trhu během krátkých 3 let prosadila. Ziskovost Air bank nyní dle mého dále poroste, tedy za podmínky že v marketingu a plnění závazků vůči klientům významněji nepoleví. Nebo alespoň nepoleví tak, že si toho větší část klientů všimne.

Průšvih trochu pociťuji u klientů velkých bank. Právě z nich především klienti přecházejí do bank nových, flexibilních a výpadky v plánovaných příjmech bude muset někdo nakonec zaplatit - a jistě, budou to klienti, kteří u velkých bank dále zůstanou. Tak uvidíme, zda se fronty u bankomatů České spořitelny začnou zmenšovat.


Pozn. Nejsem zaměstnancem Air bank, nejde o PR článek, prostě jen píši o dokonalém provedení základní bankovní klasiky "Na vkladech procento na úvěrech desetiprocenta"

Autor: Roman Šebl | úterý 12.8.2014 8:35 | karma článku: 20.83 | přečteno: 1442x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 11.31 | Přečteno: 111 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 909 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1584 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2200

"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...