V Kanadě zkrachoval největší nebankovní poskytovatel hypoték. Nemovitosti jsou předražené.

Píše se duben 2017 a celosvětová cenová bublina u nemovitostí prokázala svou přítomnost. Zpráva, která zaujala mou pozornost se týká krachu společnosti poskytující hypotéky v Kanadě, kde bublina je vůbec jednou z největších.

Největší nebankovní poskytovatel hypoték v Kanadě společnost Home Capital Group (HCG) včera formálně zkrachovala, když ji likviditu ve výši 2 miliard USD musela doplnit jiná kanadská společnost. (pod doplněním likvidity rozumějte půjčení peněz někomu, kdo zkrachoval). Pikantností vedle skutečnosti, že zkrachovala poměrně velká finanční společnost je také to, že společnost která zachránila tuto formálně zkrachovalou společnost poskytnutím úvěru (k jehož splacení dle mého názoru již nikdy nedojde) má za šéfa pána se jménem Jim Keohane a ten samý Jim sedí i v dozorčí radě zkrachovalé HCG a je jejím akcionářem. 

Krach této společnosti je v Kanadě jen začátkem budoucí krize. Nemovitosti v Kanadě zaznamenaly během finanční krize, která naplno vypukla v roce 2008 krachem americké banky Lehman Brothers (do té doby fungující od roku 1850), pokles asi jen o zhruba 10 % a tento pokles trval jen krátkých 6 měsíců. V USA krize přinesla pokles u cen nemovitostí o přibližně 35 % a trval skoro 5 let. Dnes jsou ceny nemovitostí v USA (v globálním pohledu) na úrovni předkrizových (jsou tedy opět přehřáté) ale ceny v Kanadě jsou dnes dokonce o 50 % výše než v době před krizí! Budoucí pád cen tedy bude v Kanadě robustní. 

Ekonomické ukazatele jako nezaměstnanost, průmyslová produkce jsou zatím (v ČR, USA) stále v dobré kondici a proto se pád cen nemovitostí ještě na nějakou dobu odkládá, ovšem přesně zprávy tohoto charakteru jsou varovným signálem, že bublinky ve všech koutech Světa začínají praskat. 

Až samotná krize vypukne naplno, my v ČR nebudeme ušetřeni. Firmám jako všude na světě nejdříve klesnou tržby, firmy začnou propouštět či zkracovat úvazky, lidé nebudou mít na zaplacení nájemného nebo splátek hypotéky a tak se začne současná bublina vyfukovat. 

Nejhorším svědectvím, že bublina je tu, nechť je již několikrát slyšená věta, že: "Praha je jiný trh a zde ceny nemovitosti neklesají". Přesně v těchto městech jako Praha, New York, Londýn, Dubaj atp. bude praskání nejhlučnější - propad cen o desítky procent totiž znamená umazání miliónů a ne jen nějakých drobných. 

Autor: Roman Šebl | pátek 28.4.2017 17:00 | karma článku: 23,93 | přečteno: 894x
  • Další články autora

Roman Šebl

Investor politikem...

11.10.2013 v 8:24 | Karma: 15,09
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2200x
"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky