Penzijní připojištění - 30 let spoření pro 35 měsíců klidného žití

Řada článků se při setkání s tématem penzijního připojištění, které má v ČR 5,08 mil. lidí orientuje na informování o výši státních příspěvků a o tom, jak skvělou volbou tento finanční produkt je. Pokud ale trochu začnete počítat, dojdete k důležitému poznání. 

Na jednoduchém příkladu 30ti-letého člověka, který 30 let posílá 1.500,- Kč penzijnímu fondu do svých 60 let si ukážeme, co vlastně takový penzijně připojištěný získá, pokud se svých peněz skutečně dočká. 30 let čekání je totiž sama o sobě velmi dlouhá doba, co se z pohledu všech možných měnových reforem týče i co se z pohledu možného zestátnění peněz v penzijních fondech týče. Když ale vše optimisticky dopadne a po 30 letech se spořitel dočká své sumy peněz bude se asi dost divit, jakou se vydal cestou se svými penězi. 

Po 30 letech (při očekávaném zhodnocení částky 2,5 % ročně) čeká na spořitele 878 tis. Kč (kalkulačku, můžete použít zde). Báječné - tolik peněz pohromadě asi takový spořitel ještě neměl a ze své perspektivy považuje částku za velmi slušný základ pro své stáří. Jenže, kde bude kupní síla peněz při průměrné roční inflaci 2,5 %? Jak dlouho s touto částkou vydrží žít slušný život? 

Trocha názorného počítání.. 

 

 

 

 

 

 

Tento dnes 30ti-letý člověk bere například 18.000,- čistého. Ve stáří má zájem si alespoň zachovat tento svůj standard a to znamená, že v budoucích cenách potřebuje mít zajištěno 37 752 Kč (pro vysvětlění - za tyto peníze si za 30 let může koupit to samé jako za dnešních 18.000,-). Státní důchod (pokud ještě vůbec bude vyplácen) počítejme ve výši štědrých 40 % z původního čistého příjmu tj. ve vyjádření v budoucích cenách 12,5 tisíce. 

Tomuto člověku tedy chybí k zajištění alespoň svého standardu měsíčně suma 25 297 Kč v budoucích cenách a připomeňme si, že naspořeno má 878 tis. To znamená, že jeho 30ti-leté spoření do pezijního produktu mu zajistilo 34,7 měsíců života bez výrazných finančních problémů (878/25,3).

Co ale bude dělat takový člověk po 3 letech až se plechovka úspor vyprázdní a bude mu chybět 25,3 tisíc měsíčně ke klidnému životu? 

Zkuste si prosím uvědomit tuto skutečnost ohledně kupní síly peněz v budoucnu a do propočtů zahrňte vaší osobní potřebu doplňujících financí k důchodu od státu (pokud nějaký důchod ještě toho času vyplácen bude). Zkuste hledat výnosnější investiční cesty ke zhodnocení svých úspor. Penzijní připojištění, které má uzavřeno 5 mil. lidí poskytuje roční výnos okolo 3,5 % a to je na budování čehokoliv velmi málo - proto naspořená částka vydrží slabé 3 roky. 

Takový 10 % roční výnos u vašich úspor, už je výnos, o kterém je možné říci, že vytvoří a udrží potřebné prostředky. Roční výnos penzijního připojištění je 3,5 %. Roční výnos stavebního spoření je 4,7 %. Roční výnos investičních životních pojistek je mizivý ne-li záporný a zcela neprognózovatelný.

Pro ty, kteří chtějí, aby jejich peníze usilovně pracovaly, nesmí nechat své peníze téct přednostně do finančních produktů. Těší mne, že lidí, kteří si tento logický závěr osvovují, je kolem mne, čím dál tím více. 

Autor: Roman Šebl | čtvrtek 29.8.2013 8:25 | karma článku: 22,98 | přečteno: 2053x
  • Další články autora

Roman Šebl

Investor politikem...

11.10.2013 v 8:24 | Karma: 15,09
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2200x
"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky