Největší komoditní burze světa dochází zásoby zlata

4. 02. 2014 17:56:00
Komoditní burze s drahými kovy hrozí kolaps, chybí ji zásoby zboží. Pokud si k tomu připojíte dalších pár indicií, možná uvidíte ve všem dobrou příležitost místo velké hrozby, jejíž pravděpodbnost že nastane bohužel roste. Tou hrozbou je finanční kolaps ohrožující váš majetek, pokud je umístěn do nevhodných nástrojů.

Arlen Redekop, Vancouver Sun

Největší komoditní burza COMEX funguje na bázi obchodování futures kontraktů. Futures kontrakt je vlastně pevná dohoda mezi dvěma stranami, že ke stanovenému datu v budoucnosti dojde k vypořádání určitého množství zboží (zlato, stříbro..) za předem sjednanou cenu. K vypořádání v době splatnosti může dojít buď peněžním vypořádáním a nebo fyzickým vypořádáním. A zde objevujeme obrovsky narůstající problém.

Důležitým znakem futures kontraktů je, že jejich vypořádání je garantováno burzou, resp. clearingovým domem, který ručí za splnění závazků ze sjednaných obchodů mezi kupujícím a prodávajícím, aby pro klienty bylo obchodování méně rizikové. Jenže..

Zatímco v roce 2006 na 1 unci zlata umístěnou fyzicky ve skladu největší komoditní burzy COMEX, připadalo 6 uncí zlata zobchodovaných "imaginárně" přes futures kontrakty. V roce 2013 už byl tento poměr 15:1. A dnes v roce 2014 na 1 unci zlata připadá 107 uncí zlata zobchodovaných na této burze. Jinými slovy o jednu unci zlata se na burze reálně "pere" 107 objednávek. Takže v případě, že by každý kupující chtěl vypořádat svůj obchod fyzickým doručením svého zboží, uspěl by jen jeden ze sta!

Tento šílený nepoměr je vyjádřen skrze počet otevřených pozic v obchodech (tedy množství, které by mělo být vypořádáno fyzickým doručením, pokud by si to klient přál) a množstvím zlata dostupném k takovému doručení.

Obchody na největší komoditní burze nemohou být nikdy fyzicky vypořádány, a proto cena určená touto burzou nemůže čistě reflektovat skutečnou cenu zlata, které je fyzicky ihned k doručení. Proto dnešní nákupní cena drahých kovů je extrémně přiznivá (i když klidně může ještě klesat). S poměrem 6:1 není nepoměr v nevypořádání tak robustní, ale poměr 107:1 je děsivý.

Úvaha je jednoduchá, pokud by jen polovina obchodujících chtěla vypořádat svůj obchod fyzickým vypořádáním (na což přesně má svou realizovanou objednávkou právo). Na 1 unci zlata by stál zástup 53 lidí. A o tom, že to není nereálný scénář, svědčí i to, že investiční banka JP Morgan za rok 2013 musela fyzicky vypořádat 60 % futures kontraktů! Dnes v době, kdy ještě v ulicích vládne poměrně klid.

K tomu si připojme další fakta:
i) žádost Německa o navrácení zlatých rezerv z americké centrální banky, které ovšem nedostane ihned ale ve splátkách a bude to trvat 7 let (link)
ii) skutečná fotografii z Číny - fronta před obchodem s drahými kovy
i
ii) poptávka po drahých kovech převyšuje nabídku (link) a tato poptávka po zlatě je robustní

..lze dospět k závěru, že ač doba bude zřejmě plná otřesů, čekají v ní na investory s otevřenýma očima velké příležitosti.

Na závěr bych rád uvedl, že až fyzické zlato bude příliš drahé a nedostupné v ten moment dojde k přesunu pozornosti i na dnes komoditní burzou podceňovaného bratra - stříbro.


Autor je konzultant osobních investic pro soukromou klientelu

Autor: Roman Šebl | úterý 4.2.2014 17:56 | karma článku: 18.36 | přečteno: 2816x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 590 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 899 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1542 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2200

"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...