Fondům z 2.pilíře se nedaří dojit dostatek klientů, proto fúzují.

5. 03. 2014 8:28:05
Party pro penzijní společnosti se nekoná.Fondy vzniklé pro 2.pilíř důchodového spoření nezískaly takový počet klientů, který by uspokojil byť částečně jejich choutky na tučný zisk. Výdaje na provoz většiny fondů dnes převyšují jejich příjmy a tak nastává čas, zbavit se "krávy, která nedojí".

static.ericnagel.com

Kalkulace to před spuštěním pilíře mohly být zářivé...

Penzijnímu připojištění věří 4,87 mil. lidí (zdroj: APF)
Průměrná mzda je 25 101,- Kč (zdroj: kurzy.cz)

Nejsem expert na 2.pilíř (upřímně nevidím důvod, proč ztrácet peníze na tak drahé, nevýnosné a rizikové záležitosti), ale pokud jsem dobře při spuštění dával pozor, tak 3 % z hrubé mzdy při vstupu do druhého pilíře míří do vybrané penzijní společnosti a 2 % z hrubé mzdy doplácíte z vlastních peněz (nutno podotknout že z peněz již zdaněných!). (zdroj: ČP)
Pro průměrnou hrubou mzdu 25 101 Kč to znamená, že na sociální pojištění zaměstnanec posílá 1 632 Kč (6,5 % z hrubé mzdy) a zaměstnavatel 6 275 Kč (25 % z hrubé mzdy). Z celkové sumy 7 907 Kč, jež má být klasicky odvedena na sociální pojištění by při vstupu do druhého pilíře putovalo 753,- Kč (3 % z hrubé mzdy) do penzijní společnosti a k tomu 502 Kč (2 % z hrubé mzdy a to z vlastních prostředků již zdaněných prostředků). Penzijní společnost tak získá do své správy každý měsíc 1 255 Kč navíc.

Upozornění č.1 - klient zaplatí (40 %) ze své kapsy a jen (60 %) uvolnil ze soc.pojištění, které jinak putuje do státní kasy. Argument o "výhodnosti" v tom stále nevidím, protože z klientů to tahá další peníze - tím více, čím více vyděláváte. Stát by ostatně nepřipustil větší výpadek svých příjmů.

Jeden klient s průměrnou mzdou tedy přisype do penzijní společnosti 1 255 Kč měsíčně. Ročně pak 15 060 Kč.

Teď to ještě zajímavější..

Kde fond generuje své příjmy? Fond si bere (např. sazebník ČP)

a) poplatek za správu (můj nejvíce oblíbený poplatek (ironie!) - kdy za to, že někomu dáváte své peníze, mu za to, že s nimi disponuje, ještě platíte). Velmi krásná je také odpověď k tomuto poplatku na stránkách České pojišťovny k otázce: "Jaké budou poplatky?" uvádějí odpověď: "Souhrn veškerých poplatků a úplat naleznete v sazebníku poplatků a úplat PSČP." Nelenil jsem proto a na sazebník se podíval, přičemž průměrný poplatek za správu je 0,5 % (aniž by fond přidal nějaký výnos!)

b) poplatek za zhodnocení - tento poplatek už má ode mne zelenou. Je ve výši 10 % ze zhodnocení. Bohužel jde pouze o dodatečný příjem - nikoliv ten hlavní.

Upozornění č.2 - Penzijní fond získá své peníze, aniž by Vaše peníze jakkoliv zhodnocoval. Má tedy takový fond silnou motivaci Vaše peníze především zhodnocovat? NE! A přitom Vaším zájmem právě ono zhodnocení je.

A tak fondy zajímá především to, kolik klientů jim posílá své peníze, protože aniž by svým klientům jejich peníze jakkoliv zhodnotily, obdrží 0,5 % ze spravovaného objemu peněz. A právě v onom zájmu, kolik lidí jim bude ochotno posílat své peníze (ať už to reklamně zaobalejí jak chtějí), se fondy významně přepočítaly.

V první fázi očekávaly fondy 500 tis. účastníků (zdroj: ihned). Realita je taková, že počet účastníků je 84 tis. (zdroj: rozhlas.cz). A to je obrovský rozdíl, když vám ročně posílá 8,8 tis. o 416 tis. lidí méně, než jste předpokládali.



Asi takhle je ten rozdíl obrovský:


Takže zatímco si penzijní fondy chystaly kapsy po první fázi spuštění na roční příjmy 527 mil. korun po 10 letech pravidelného kasírovaní (při počtu 500 tis klientů - predikci by šlo rošířito další růst počtu klientů). Musí se spokojit s 88,6 mil. ročně (po 10 letech věrného posílání peněz z řad 84 tis. důvěřivých klientů).

Upozornění č.3 - Pokud by penzijní fondy přesvědčily lidi o "výhodnosti" druhého pilíře a jeho atraktivita by byla alespoň poloviční úspěchu penzijního připojištění, znamenalo by to při počtu klientů 2,43 mil. (polovina z účasnítků penzijího připojištění) posílajíc po dobu 10 let ročně průměrných 12,5 tis. do správy fondům, že fondy budou spravovat majetek ve výši 366 mld. A z něho si odvedou pro sebe příjmy ve výši 2,56 mld. ročně, aniž by fond jedinému klientovi přinesl jakékoliv zhodnocení.

Chápu tedy, že stávající stav a nezájem (který mne těší - ukazuje se, že přemýšlíme) o druhý pilíř činí penzijní fondy velmi smutnými. A z očekávané dojné krávy se nyní stává kráva, která sežere víc, než nadojí.

Pro jednu, dvě společnosti bude mít smysl obhospodařovat 12,6 mld. a trhnout na tom ročně 63 mil. aniž by hnuli prstem pro zhodnocení klienta (poplatek za správu), a proto budeme svědky spojování penzijních fondů v jeden (Penzijní společnost České pojišťovny) spíše ve dva (Penzijní společnost České spořitelny) až tři.

A toto spojování již začalo... (zdroj:e15.cz) Účastníci druhého pilíře ve slabších fondech mohou očekávat dopis ve své schránce, že jejich smlouvy s famfárou přebírá konkurence.

Autor: Roman Šebl | středa 5.3.2014 8:28 | karma článku: 17.58 | přečteno: 884x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 591 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 899 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1546 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2200

"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...