Proč by nás mělo zajímat pravděpodobné svržení US dolaru z výsluní?

21. 05. 2014 8:36:25
S vysokou pravděpodobností stojíme před zrodem nového měnového systému, před ustanovením nové rezervní měny. Masmédia ale o těchto důležitých souvislostech i pro naše životy mlčí.

Už je to vlastně pěkných pár let, co jsem si naplno uvědomil, že z klasických médií jako jsou televize a noviny se nedozvím zhola nic skutečně důležitého, o čem by bylo třeba přemýšlet v souvislosti s osobním majetkem a penězi. Poslední měsíce se objevuje čím dál více zpráv, které by nakonec mohli znamenat ten vůbec největší zásah do systému fungování peněz:

Ustanovení nového měnového systému, ve kterém americký dolar už nebude hrát roli hlavní rezervní měny světa.

Důležitou otázkou je, co by pro nás svržení dolaru a tím nastolení nového měnového systému vlastně přibližně znamenalo. Tím si odpovíme na to, o jak závažnou věc vlastně jde. Kdyby se snad někdo domníval že USA je daleko a tím se nás to netýká, žije ve velkém omylu.

Tím, že je dnes US dolar ustanoven jako hlavní rezervní měna, jsou všechny státy světa nuceny realizovat obrovský objem obchodů každý den v roce v této měně. Exkluzivní pozice amerického dolaru jako měny ve které dochází k obchodování s ropou, zemním plynem a dalšími komoditam,i Spojeným státům přináší silnou výhodu spočívající ve velké poptávce po amerických dolarech. Tato vynucená vysoká poptávka po dolarech udržuje USA ve slušné "ekonomické pohodě". Celý svět drží americké dolary a tak udržuje tuto měnu stále relativně silnou, i když sama centrální banka USA dělá pro znehodnocení dolaru první poslední.

Pokud by skutečně došlo k tomu, že by americký dolar byl sesazen z výsluní mezi ostaními měnami světa a byl by nahrazen jinou světovou měnou, došlo by k dramatickému poklesu poptávky po americkém dolaru - rovnající se skoku ze skály. Znamenalo by to okamžité znehodnocení amerického dolaru a američtí spotřebitelé by tak za zboží, které dovážejí ze zahraničí (a USA je největší importér světa!) platili více, což by zřejmě vyústilo ve velké sociální nepokoje, řada podniků by zkrachovala a došlo k vlně propouštění. Tím by se také celkově snížila poptávka po zboží a nákaza ekonomického poklesu by se šířila dál z podniku na podnik po celém světě.

Stále ještě největší ekonomika světa bude vlastně jen tak dlouho živa, dokud bude její měna hlavní rezervní měnou. Ostatně lepší potvrzení tohoto faktu než je vyjádření bývalého šéfa Federálního rezervního systému USA Greenspana, mít nemůžeme: „USA dokážou zaplatit jakýkoliv dluh, který mají, protože si vždycky mohou natisknout dost peněz. Takže pravděpodobnost bankrotu se rovná nule“.

Se svržením dolaru se ale naopak pravděpodobnost bankrotu blíží 100 %. A není třeba vůbec žádného velkého přemýšlení nad tím, že pád největší ekonomiky světa by se velmi negativně projevil i do našich životů. Proto případné svržení amerického dolaru (můžete také googlit termín "dedolarizace") je věc, která musí být v centru našeho zájmu a musíme se ptát na to, jak moc už je pravděpodobná a co může znamenat.

Buďte tedy velmi obezřetní. O čem média nemluví ve zprávách neznamená, že se neděje nebo že se nestane...

Autor: Roman Šebl | středa 21.5.2014 8:36 | karma článku: 24.65 | přečteno: 1374x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.91 | Přečteno: 564 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.05 | Přečteno: 1597 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2200

"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...