Mediální manipulace: Spořit dětem se prý vyplatí

25. 06. 2014 8:28:08
Na novinkách.cz vyšel v minulém týdnu článek, ve kterém je obhajováno spoření pro děti. Považuji za důležité, podívat se na to, kdo toto spoření pro děti tolik v článku obhajuje. Spořit se totiž v dnešní době rozhodně nemůže vyplatit...

cs.medixa.org

Ať to má být spoření pro děti, na důchod či na cokoliv jiného co vás nabádá spořit dlouhodobě (nejlépe celý život) nedává žádný smysl! Nedává rozhodně smysl spořit v systému, ve kterém centrální banky tisknou hromady nových peněz, aby následně docházelo ke znehodnocení peněz stávajících. Vznešeně se tomuto jevu, kdy peníze pouze a jen ztrácí kupní sílu, říká inflace. A inflace pak má být prý "všeobecný růst cenového hladiny". Jednou pro vždy zapomeňte na tyto nic neříkající definice o podstatě problému a přijměte fakt, že inflace (růst cenové hladiny a podobné termíny) tu jsou z toho důvodu, že peníze ztrácejí svou kupní sílu. Peníze se stávají postupně více a více bezcennými. A tento trend sílí v posledních letech o to více, o co více se snaží vlády a banky natisknout nových peněz.

Jak tedy může dávat spoření smysl, když úrokové sazby jsou minimální a postupné znehodnocování měn naopak sílí. Může dávat smysl jedině panu Vaníčkovi, řediteli retailového bankovnictví v ING, který tento nesmysl prohlásil na podporu spořicích produktů, které sám prodává. A přirozeně čím více lidem prodá, tím lépe se mu daří. Každopádně bych rád poznamenal, že takto psané články jsou přesně materiál, který mne dokáže nejvíce rozžhavit do běla.

Cituji z onoho článku, Na děti Češi střádají ve velkém: "„Tvrzení, že děti jsou naše budoucnost a vyplatí se jim spořit, ať už na lepší vzdělání, start do samostatného života, nebo jiné účely, bere za své pětina Evropanů a dokonce čtvrtina Čechů. Ti všichni uvedli děti jako důležitý důvod pro spoření,“ sdělil ředitel retailového bankovnictví ING Bank Libor Vaníček."

Chtěl bych pouze dodat, že ten kdo si vezme za své, že je vhodné spořit pro své děti, bude už z principu věcí, tak jak fungují, kráčet k tomu, že si jeho dítě za naspořené peníze po 18 letech pořídí namísto plánované garsonky leda mobilní telefon.

Spořit nedává smysl! Ani pro děti ani na svůj důchod. Pro dlouhodobou akumulaci majetku je třeba investovat a to do hodnot, které jsou trvalé a více hmatatelné. Takže žádné spořicí účty, žádná penzijní připojištění, žádné podílové fondy a už vůbec ne žádné investiční pojistky založené jako "spoření".

A v dalších článcích pečlivě sledujme, kdo podporuje hlavní myšlenku článku - v mnoha případech jde o účelnou manipulaci.


K diskuzi pod článkem: Máte zkušenost, například s vkladní knížkou, kam vám spořili rodiče/prarodiče? Co jste si za naspořené peníze mohli nakonec reálně koupit i když oni vám spořili celá léta?

Autor: Roman Šebl | středa 25.6.2014 8:28 | karma článku: 27.83 | přečteno: 2217x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 589 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 898 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1536 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2200

"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...