Akciové trhy začaly krvácet. Lépe už v podílových fondech nebude!

Máte peníze v nějakém podílovém fondu? Pak byste měli zbystřit. Uplynulý týden byl ve znamení poklesů hlavních akciových trhů. Napětí na finančních trzích dále roste takže propad může pokračovat. Určitě je tedy vhodný čas zkontrolovat stav vašich podílových fondů, protože lépe už v nich vašim penězům dost možná nebude.  

Indexy rostou peníze ve fondech ne
Jsem v šoku z toho, kolik "investic" do podílového fondu se mi už dostalo pod ruku, z kterých vyšlo, že zatímco hlavní akciové indexy (DJI30,SP500,DAX) si za posledních 12 měsíců připsaly výnos 20 %, klienti na svém investičním účtu u podílového fondu vidí výnos okolo 5 %. A to jsou i takové fondy, které v tomto pro akcie doslova "raketovém období" prostředky klientů dokonce znehodnotily. 

Ve světě roste napětí
Ruskem způsobená destabilizace Ukrajiny, eskalace uvalovaných sankcí mezi západem a východem, další bankrot Argentiny, pokus kongresmanů o "svrhnutí" Obamy, destabilizace v Libyii, Libanonu atd. to jsou aspekty, které akciové trhy nenechávají klidně spát. Rizika přibývají, a proto se mnozí obchodníci ptají, zda minulý týden už byl spuštěn výprodej, který si přehřátý trh žádá (hlavní akciové trhy rostou kontinuálně od r.2009 ač stav jednotlivých ekonomik tomu ani zdaleka neodpovídá). Pokud by výprodeje měly pokračovat (mnohé aspekty říkají že ano) je načase se vážně zamyslet nad budoucností osobních "investic" do podílových fondů

Prodej co je u vrcholu
Vynáší-li investice bídné výnosy i v časech kdy jinak kapitálové trhy rostou (2009-07/2014), nelze najít mnoho důvodů pro další pokračování v takové investici (08/2014 - ??), když kapitálové trhy sebou začínají pěkně škubat
DAX zazvonil na hranici 10 000 bodů, SP500 proběhl okolo hranice 2 000 bodů tedy hranic, které mohou už z psychologického hlediska znamenat jasný vrchol pro další roky. Přesto dnes a zítra mnoho bankovních poradců natlačí klienty do investic do podílových fondů a budou se přitom ohánět argumenty jako že "Akciové trhy rostou v průměru o 8 % ročně"  nebo že "Investujte pravidelně a snižte své riziko pomocí efektu průměrování". 

Hlavně oškubat klienta
Ano, podílovému fondu je to naprosto jedno, zda vám vaše investice vynese. Fond si z vašich peněz stáhne svá procenta za správu každý rok, i kdybyste zrovna prodělávali kalhoty. A pravidelné investování přinese příjmy ze vstupních poplatků, z těch je živ i poradce, který vám tuto skvělou nabídku zprostředkoval.

Závěr
Sdělení je jednoduché...

Akciové trhy se pohybují okolo svých historických maxim a začaly s sebou minulý týden pěkně škubat. Závěr ať si z toho každý učiní svůj vlastní. Prostor k růstu by nebyl zdravý. Dbejte přitom na skutečnost, že poradce a banka tvrdící "kliente vytrvej a sypej dál" má trochu jiné zájmy než vy.

Začal bych tím, že se podívám na stav investičního účtu a dosažený výnos srovnám s výnosem hlavních indexů za stejné období. Ony totiž všechny ty různé poplatky jsou pěkné mrchy s ohledem na to že 100 % rizika podstupujete jen a jen vy...

Autor: Roman Šebl | úterý 5.8.2014 8:27 | karma článku: 15,61 | přečteno: 798x
  • Další články autora

Roman Šebl

Investor politikem...

11.10.2013 v 8:24 | Karma: 15,09
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2200x
"Vystupuji proti tradičnímu finančnímu poradenství. V oblasti osobních investic a financí nabízím odlišně fungující konzultační službu." Více na soukromém webu.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky