Deziluze pokračuje. Pozor - přesně takhle se chová cenová bublina.

Volba amerického prezidenta přinesla médiím překvapení. Akciové trhy se nejprve propadly, aby obratem vzrostly. Pokračuje deziluze, že je vše v pořádku a ceny akcií, nemovitostí a komodit odpovídají stavu ekonomik. A na to pozor!

V roce 2014 jsem zde napsal několik článků, ve kterých jsem sděloval svůj pocit, že akcie a dluhopisy jsou předražené.

Utekly další 2 roky a stimuly od centrálních bank dohnaly americké (08/2016), německé (04/2015) a čínské akcie (05/2015) ke zcela novým vrcholům. O dluhopisech (08/2016) snad ani nemluvě. Státní dluhopisy v Německu a u nás mají již standardně záporný úrok, čímž i cena dluhopisu je vlastně zcela mimo jakoukoliv ekonomickou logiku.

V ČR panuje vysoká zaměstnanost, úvěry mají nízké úroky a jsou dostupné, ceny nemovitostí a nájemného rostou (v Praze obzvlášť) a atmosféra tak nějak z tohoto pohledu vybízí k tomu, začít přebytky rodinného rozpočtu investovat. Do akcií, do podílových fondů (nejčastěji mix akcií a dluhopisů) a do nemovitostí (byty, domy, půda). 

Každý investor by si ale měl uvědomit skutečnosti, které dohnaly ceny akcií, dluhopisů, nemovitostí i komodit do dnešních úrovní.

Dnes už není vhodná nakupovat, dnes je vhodná doba prodávat. 

Doba vhodná pro nákupy přijde až:
a) ceny nemovitostí v Praze poklesnou o 30 - 40 %
b) ceny akcií v USA klesnou o 60 - 80 %
c) v ČR vzroste nezaměstnanost na dvojnásobek té dnešní

Někdo si může říct, on se asi zbláznil, ale to vůbec nejsem já, to ta cenová bublina která i v naší kotlině přetrvává a u řady aktiv dál roste. Až splaskne, bude to šrumec.

Když si na ten šrumec počkáte, vyplatí se vám to. 

Autor: Roman Šebl | středa 16.11.2016 8:31 | karma článku: 21,10 | přečteno: 1089x