Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Romane, díky za články, už je druhý co mě zaujal, tak jsem si prošel některé další. Sice asi se vším nesouhlasím (zejména závěry o měně a zlatu) nicméně cením si toho, že identifikujete problém, který tu k nelibosti některých přesto je. Jen tak dál R^

0 0
možnosti
Foto

Já měl za to, že u nás se příjmy prostitutek započítávají do HDP už dávno. A taky příjmy, které by dospělé děti zaplatili za bydlení, kdyby nežily v mamá-hotelu.

0 0
možnosti

;-D a také co by zkonzumovali nezaměstnaní, kdyby dělali...

0 0
možnosti

1.  Zřejmě jsou blbci všichni ekonomové na světě (neb ukazatel HDP berou velmi vážně).

2.  Co je HDP jsem se učil již před více, než půl stoletím. A, světe div se, již tehdy jsem se učil, že do HDP se započítává i šedá ekonomika. (Tehdy se tím myslela zejména prostituce, trochu možní veksl a melouchaření.)

3. Nevím, s jakým okurkovým salátem přišli novináři (jejichž hodnocení Zemanem je reálné). Ale v rámci EU je šedá ekonomika v HDP zahrnuta "odjakživa".

4. Je nepochybné, že výše HDP je podstatnou veličinou, ovlivňující životní úroveň obyvatelstva (obyvatelem je i prostitutka).

0 0
možnosti
Foto

Pane Hrubý

HDP naopak není schopno postihnout tzv. šedou ekonomiku-prostě proto, že se nedá nijak spočítat-asi jste se učil špatně

0 0
možnosti

Ekonomika každého státu je založena hlavně na tvořivosti soukromých firem. Proto správný výpočet HDP by měl ignorovat veškeré státní výdaje.

0 0
možnosti

Z12d12e37n39a 67K25o88č85í

4. 6. 2014 11:17

Kdepak tyto státní výdaje právě statistiku výrazně nadlepšují a proto je vypovídací hodnota tohoto ukazatele často velice diskutabilní.:-/

1 0
možnosti

Na druhou stranu se započtením alkoholu, kouření nebo prostituce maskované jako masáže HDP problém nemá, i když je to to samé. Problém HDP vidím v započítávání státních investic, u kterých dochází pravidelně k předražování. Čím je cena vyšší, tím je vyšší HDP, aniž by vzrostlo bohatství společnosti.

0 0
možnosti
Foto

Já si myslím, že státní výdaje by se do HDP neměly vůbec započítávat. Problém je v tom, že HDP zaznamenává vládní výdaje jako něco pozitivního. Jenže pokud vláda utrácí peníze, přesměrovává zdroje (které násilně sebrala lidem ve formě daní) ze statků, které si přejí koupit spotřebitelé, do těch statků, které považují politici a vládní úředníci za důležité (v tom lepším případě, v tom horším je tito přesměrovávají přímo do vlastních kapes).

2 0
možnosti

HDP je jeden z nejlepších ukazatelů vývoje ekonomiky

0 1
možnosti

já narozdíl od hdp neberu povodně jako pozitivní ekonomický jev :-)

0 0
možnosti

Ja nevim, ze s tim rustem HDP delaji takovy cachry. Staci nastartovat inflaci a hned maji rust v desitkach procent.

1 0
možnosti

Správně. Až na to, že se uvádí ve stálých cenách některého ze srovnávaných roků (zpravidla prvního). A porovnání států zase přepočtem na jednu měnu (buď kurzem, nebo lépe podle spotřebního koše).

  Kde vaše námitka sedí je státní dluh.  Pokud by byl rozpočet vyrovnaný (tedy v penězích vyjádřený dluh by zůstával stejný), klesal by relativní podíl dluhu na HDP tím rychleji, čím vyšší by byla inflace.  S tím se při všem kouzlení s dluhem v % HDP počítá.

0 0
možnosti
Foto

A kdo vám brání porovnat změny v HDP s vývojem dalších ukazatelů a ukázat, že se jejich vývoj významným způsobem odlišuje?

1 0
možnosti

Já si teda pod souslovím hrubý domácí produkt představím něco, co udělám každé ráno na záchodě. Je pravda, že to odráží moji životní úroveň, protože čím větší HDP, tím víc jídla jsem si mohl dovolit.:-)

1 0
možnosti

Zalezi, co jste den pred tim vecerel. Vas produkt nemusi byt nutne hruby

3 0
možnosti
Foto

Pane kolego 8-oa proč stát a další chytrolíni např. p. šichtářová a spol., používají strašáka HDP je nasnadě...je zde moc málo skutečně vzdělaných lidí a ti ze středním vzděláním jsou tak na úrovni zákl.praktických či spec.škol...stačí se podívat i na údaj s druhy zboží v obchodech, kvalitou a super marží a řeší se to až nyní s novým ministrem zemědělství a tak bych mohl konstatovat...[>-]EU

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS